Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Η παρέμβαση μας στις προηγούμενες Πρυτανικές εκλογές δημιούργησε το κρίσιμο απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού και προγραμματικού πλαισίου αρχών και θέσεων και μας έδωσε την δυνατότητα να δράσουμε αποτελεσματικά στα 4 χρόνια σε όλα τα θεσμικά όργανα του ΑΠΘ και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Σήμερα ανακοινώνουμε το ψηφοδέλτιο της Ακαδημαϊκής Κίνησης ΑΠΘ με υποψήφιο Πρύτανη τον Στέργιο Λογοθετίδη και υποψήφιους Αντιπρυτάνεις την Ελπίδα-Νίκη Εμμανουήλ-Νικολούση, τον Κωνσταντίνο Κατσιφαράκη, τον Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, και με την συμετοχή μας στις Πρυτανικές εκλογές της 17ης Μαιου 2010 διεκδικούμε την ψήφο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για να οδηγήσουμε σε μια νέα πορεία το ΑΠΘ.

Οι Πρυτανικές Εκλογές του 2010, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που το Πανεπιστήμιο, η Παιδεία και η Ελληνική Κοινωνία γενικότερα αντιμετωπίζουν μια σειρά από οξυμένα προβλήματα. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται να αποφασίσει και να καθορίσει με την ψήφο της τον προσανατολισμό και την πορεία του ΑΠΘ μέσω αυτών που θα επωμισθούν την ευθύνη της διοίκησής του την επόμενη τετραετία.

Σήμερα, με τις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, το Πανεπιστήμιο ως το ανώτατο ίδρυμα εκπαίδευσης, παραγωγής και διάχυσης της γνώσης διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη και την ευημερία κάθε κοινωνίας. Η παραγωγή νέας γνώσης και η μετάδοσή της μέσω της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης, καθώς και η διαμόρφωση δημοκρατικής συνείδησης και ήθους στους αποφοίτους του, αποτελούν τις κύριες λειτουργίες του Πανεπιστημίου. Η έρευνα, η επιστήμη και τεχνολογία, η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η ανάπτυξη και βελτίωση της  καριέρας των αποφοίτων του μέσω των προγραμμάτων της δια βίου εκπαίδευσης καθώς και η κουλτούρα και νοοτροπία που καλλιεργεί αποτελούν όχι μόνον την έκφραση και τον πλούτο του σύγχρονου Πανεπιστημίου, αλλά και τον μοχλό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και προκοπής κάθε τόπου.

Σε μια περίοδο, όπου το επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι αντίστοιχες συνθήκες στην Ελλάδα, και κυρίως η χρηματοδότηση της έρευνας και της εκπαίδευσης, βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συστηματική κρατική υπο-χρηματοδότηση, με τηναμφισβήτηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, με την συνεχή αδιαφορία των τοπικώναρχών και φορέων, και με το γεγονός ότι οι ηγεσίες του ΑΠΘ τις τελευταίες δεκαετίες δεν κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας, οδηγώντας το σε περιθωριοποίηση, αδιαφάνεια  και μία ιδιότυπη εσωστρέφεια.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να βιώνουμε την καθημερινή υποβάθμιση του μεγαλύτερου Ελληνικού Πανεπιστημίου, εξαιτίας της αδυναμίας αξιοποίησης ευκαιριών χωροταξικής ανάπτυξης, της αποδιάρθρωσης των υπαρχουσών υποδομών, της μηδαμινής δημιουργίας νέων εργαστηρίων – εγκαταστάσεων και σύγχρονου εξοπλισμού, της υποβάθμισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του και της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής, τηςέλλειψης στρατηγικής  διάχυσης και μεταφοράς στην κοινωνία της παραγόμενης γνώσης, και του αποκλεισμού από την διεθνή αριστεία και τις εξελίξεις, λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων που θα βοηθήσουν τα μέλη του Πανεπιστημίου να συμμετέχουν σε αυτήν.

Οι συνέπειες όλων αυτών είναι όχι μόνον ανυπολόγιστες για το μέλλον των περίπου 11000 νέων επιστημόνων (πτυχιούχων, μεταπτυχιακών και διδακτόρων), που ετήσια αποφοιτούν από το ΑΠΘ, αλλά  και δραματικά αρνητικές για την ανάπτυξη και πρόοδο της τοπικής και ελληνικής κοινωνίας, που στερείται την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση των χιλιάδων αποφοίτων του και τις προτάσεις που θα απέρρεαν από την γνώση τους και θα βελτίωναν την καθημερινή μας ζωή.

Είναι λοιπόν αναγκαία, η διαμόρφωση μίας αποφασιστικής και δημιουργικής πλειοψηφίας, διδασκόντων – διδασκομένων & εργαζόμενων στο ΑΠΘ,που σεβόμενη τις απόψεις καιπεποιθήσεις όλων, είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση και να:

  • Υπερασπιστεί και να Θωρακίσει το Δημόσιο & Ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και την Δωρεάν Παιδεία.
  • Αγωνιστεί για ένα Πανεπιστήμιο Ανεξάρτητο, Δημοκρατικό και ανθρώπινο, Δυναμικό και Πρωτοπόρο, Καινοτόμο και Αποτελεσματικό,
  • Αναβαθμίσει την Ποιότητα του παρεχόμενου Εκπαιδευτικού έργου,
  • Προωθήσει την Συλλογικότητα, την ουσιαστική Συμμετοχή όλων των μελών του και την Αποκέντρωση,
  • Επαναφέρει το Πανεπιστήμιο στους Φοιτητές και τους Δασκάλους τους,
  • Στηρίξει και να Ενισχύσει την Έρευνα και την Δημιουργία της νέας γνώσης και τους Νέους Ερευνητές, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών ανάπτυξης της καριέρας τους από την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου
  • Προάγει τη Διαφάνεια και την Αποτελεσματικότητα στη διοίκηση και διαχείριση του Πνευματικού πλούτου του,
  • Επιδιώξει το άνοιγμα του στην Κοινωνία με δημιουργία ισχυρών δεσμών αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και στο Διεθνή χώρο και να
  • Πετύχει την Διάχυση & Μεταφορά του πνευματικού πλούτου και της αριστείας του στην Ελληνική κοινωνία,

Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν τις βασικές αρχές και τα απαραίτητα συστατικά τα οποία θα προσανατολίσουν την Ακαδημαϊκή λειτουργία και την δραστηριότητα του ΑΠΘ.

Η απόφασή μας, να παρέμβουμε στις επικείμενες Πρυτανικές εκλογές δεν προέρχεται, μόνο από το πολύχρονο ακαδημαϊκό έργο μας, στην πολύπλευρη επιστημονική – ερευνητική & διοικητική εμπειρία μας, και τη θέληση μας να αναδείξουμε την αριστεία – τον κοινωνικό & τον διεθνή ρόλο του ΑΠΘ. Στηρίζεται κυρίως στην αποφασιστικότητα μας να αναδείξουμε την πληθώρα από τα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα που υφίστανται στο ΑΠΘ, να προάγουμε την συμμετοχή όλων, φοιτητών – μελών ΔΕΠ – εργαζομένων, στις αποφάσεις για το μέλλον του Ιδρύματος και να συμβάλλουμε έτσι στη σύγκλιση απόψεων για τις προτεραιότητες του Πανεπιστήμιου και τα θεμελιώδη θέματα της Ελληνικής Παιδείας.

Η παρέμβαση μας στηρίζεται επίσης στην ισχυρή θέληση μας να προάγουμε τη δημιουργικότητα, την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα, και στο όραμα μας να καταστεί το ΑΠΘ πρωτοπόρο στον Ελληνικό και στο διεθνή χώρο, με τη δυναμική παρουσία και συμβολή του στα εκπαιδευτικά – ερευνητικά – τεχνολογικά & πολιτιστικά δρώμενα.

Αυτή την αναγκαιότητα θέλει να υπηρετήσει η Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ, με το Προγραμματικό Πλαίσιο και τη παρέμβαση της, βασισμένη στη Δημιουργικότητα, στη Διεκδίκηση και στηνΑγωνιστικότητα, στο Όραμα και στην Ποιότητα, στην Σύνθεση των διαφορετικών απόψεωνστην δημιουργία Ομάδων Εργασίας, στον ενεργό ρόλο και στην ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα Όλων των Μελών και κύρια των νέων Επιστημόνων & Φοιτητών του ΑΠΘ.

Κύρια όμως η παρέμβαση μας στοχεύει στην οικοδόμηση μιας μόνιμης και διαρκούς επικοινωνίας μέσω της ιστοσελίδας της Ακαδημαϊκής Κίνησης ΑΠΘ, της εποικοδομητικής δράσης μας στα θεσμοθετημένα όργανα, τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις διαλόγου για όσους αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον του ΑΠΘ.